Zapiekanka Curry z kurczakiem – składniki: 20 g curry w proszku* 70 dag filetów z piersi kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka oliwa do podsmażania 100 g żółtego sera 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 100 g ryżu 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 ogórki korniszony słodka czerwona papryka w proszku, sól i pieprz, na sos beszamelowy: szklanka mleka, 1 łyżka mąki pszennej, kawałek imbiru 1×1 cm. * W naczyniu do zapiekania układać kolejno: ryż z kukurydzą, kurczaka z patelni, ogórki, groszek, sos beszamelowy i na końcu żółty ser. Curry jest nie tylko uważane za jedną z najzdrowszych przypraw świata, ale też nadaje potrawom wyrazisty smak i wcale nie jest bardzo ostra. W rondlu zagotować mleko z łyżeczką curry, dwiema szczyptami soli, pieprzem oraz plasterkiem imbiru. Odcedzić, połączyć z kukurydzą, płaską łyżeczką curry. Kurczaka, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Zapiekanka Curry z kurczakiem – wykonanie: Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. W Indiach to także sposób połączenia składników, takich jak np. mięso czy ryby z warzywami, czasem ryżem. Zapiekanka Curry z kurczakiem Składniki na 4-5 porcji. Idealna na zimowy obiad, kiedy za oknem mróz szczypie w nosy, a marzy się nam odrobinę słońca. Korzystam z curry w proszku. Prosta w przygotowaniu, sycąca i rozgrzewająca z dużą ilością warzyw. Jednak w tej zapiekance idealnym rozwiązaniem jest dla mnie najbardziej tradycyjna opcja. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulkę oraz paprykę, a gdy będą już prawie miękkie, dodać kurczaka. Zapiekanka Curry z kurczakiem.