Pozostałe składniki: 1 kg białego trzykrotnie zmielonego sera (lub bardzo dobrego jakościowo sera we wiadereczku, polecam Mój Ulubiony albo Piątnica) 1 szklanka cukru (można użyć też słodzika) 1 duże jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 700 g obranych, niedużych truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jest to taka domowa kompozycja, która kojarzy nam się z dzieciństwem, ciastem pleśniak, czy dobrym drożdżowcem, a jednak jest to nawet coś więcej – to pyszny sernik z truskawkami, który pachnie rozkosznie i jeszcze lepiej smakuje. Składniki: Na ciasto: 250 g zimnego masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej (plus pół szklanki dodatkowo do kruszonki, dodajemy na końcu) 1 szklanka cukru 1 duże jajko. Teraz gdy już sezon na nie się kończy, słodycz truskawek jest najbardziej intensywna i wychodzą najwspanialsze z nimi ciasta. Sok, który owoce będą wypuszczały podczas pieczenia w połączeniu z mąką ziemniaczaną zamienią się w a’la galaretkę. Na wierch kruszymy pozostałą połowę ciasta, którą uprzednio mieszamy krótko z połową szklanki pozostałej mąki. Sernik z truskawkami i kruszonką Składniki na blaszkę 25×25 lub dużą tortownicę. Wykonanie: Sernik z truskawkami i kruszonką zaczynamy przygotowywać od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. Na ser wykładamy truskawki pomieszane z mąką ziemniaczaną. Sernik z truskawkami i kruszonką to bardzo prosty wypiek.