Polecam 🙂 Składniki: – 6 dużych liści botwinki (bez łodyżek) – 250g brokułów ugotowanych al’dente – 2 ogórki kiszone – 1 pomidor malinowy – 3 rzodkiewki – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku – ocet jabłkowy, przyprawy wg smaku Do zrobienia dużej rolady należy liście botwinki ułożyć w dwa rzędy (po 3 w każdym rzędzie) tak, aby liście delikatnie nachodziły na siebie po bokach i u nasady. Dziś zaczęłam trzeci dzień postu oczyszczającego i choć bardzo lubię mięso, wszelkiego rodzaju placki i naleśniki i myślałam, że będzie mi baaaardzo trudno żywić się tylko warzywami i owocami, to jednak muszę stwierdzić, że wymyślanie postnych potraw sprawia mi bardzo wielką frajdę. Wyłożyć sałatkę z brokułów na środek liści i zawinąć w dość ciasną roladę. Jeśli, natomiast, chcielibyście podać tę sałatkę jako dodatek do obiadu dla domowników, to lepiej zrobić sześć osobnych małych roladek. Jeżeli planujecie zrobić roladkę tylko dla siebie, to polecam zrobić jedną dużą roladę. Od razu po zagotowaniu wyjąć liście na durszlak, następnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.