Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję marynatę, zamaczam w niej kotlety i pozostawiam je na całą noc w lodówce, by dnia następnego tylko je szybko opanierować w bułce tartej i usmażyć w parę minut. czubate łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny do smaku Schabowy inaczej – dodatkowo: 6 plastrów schabu – ok. 450 g bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub smalec do smażenia Teraz w sezonie polecam szczególnie je podawać z młodymi ziemniakami (z wody) z koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Kotlety schabowe inaczej – Składniki: Schabowy inaczej – składniki na marynatę: 1 jajko klasy M 2 Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub smalec i smażyć schabowe z obu stron na złoty kolor. Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej, a zimą ten czas jest nieco dłuższy). Tak więc może się skusicie i tym razem zamiast tradycyjnych, to przygotujecie schabowe w panierce z dodatkiem majonezu? Schab pokroić na plastry – u mnie z 450 g schabu wykroiłam 6 niedużych plastrów. W tym celu do miseczki lub pojemnika wbić 1 jajko klasy M, a następnie rozkłócić je za pomocą widelca (lub ubijaczki). Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują.