Składniki na 10 dużych klopsów: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona – 3 ząbki czosnku – 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu) – 140g korzenia selera – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, oregano, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z czosnkiem lub do gotowego mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Klopsy pieczone z warzywami i serem Klopsy pieczone z warzywami i serem Klopsy pieczone z warzywami i serem Klopsy pieczone z warzywami i serem To jeden z lepszych pomysłów na rodzinny obiad i na przemycenie trochę warzyw dla małych niejadków. Takie klopsy świetnie smakują z ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną a nawet z makaronem. Marchew, seler i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.