► skrobia ziemniaczana [3 płaskie łyżki] ► olej [3-4 łyżki] ► czosnek [3 ząbki] ► Przepis inspirowany: Omnivore Cookbook Bakłażany w sosie sojowym Drukuj przepis Składniki ► bakłażany [3 średnie sztuki / ok. 500-600 g] W zależności od tego ile tłuszczu zostało na patelni, można dolać ok. pół łyżki, jeśli bakłażany wchłonęły uprzednio cały olej. imbir [kawałek ok. 2 cm lub 1 płaska łyżka posiekanego] ► sos sojowy [3 łyżki] Wlać mieszankę na patelnię i gotować na wolnym ogniu ok 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze głębokiego koloru. Dodatkowo ► sól Przygotowanie Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Bakłażany smażyć partiami, ponieważ podczas smażenia powinny leżeć na patelni pojedynczą warstwą, najlepiej aby się nie dotykały. Oprószyć solą z obu stron, wyłożyć na desce lub talerzu i zostawić na godzinę. Bakłażany w sosie sojowym to dość nietypowe danie – nigdy bym nie pomyślała, że tak mi zasmakuje! Sól ,,wyciągnie z warzywa wodę (bakłażany są bardzo wodniste, ponad 90% objętości), a razem z nią ,,wypłucze część saponin. W międzyczasie na tę samą patelnię wrzucić posiekany czosnek i imbir. Pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa, przełożyć do miski i posypać 2 łyżkami skrobii ziemniaczanej. Wybierając młode, świeże bakłażany zwiększamy szanse na pyszne danie. Jest coś niezwykle pysznego w tych miękkich, soczystych kawałeczkach pokrytych słodko-słonym sosem z nutą imbiru i czosnku. Dlaczego więc zamieszczam na blogu przepis, w którym grają pierwsze skrzypce? W tym wypadku można podać je jako wegetariańskie danie główne lub ciekawy dodatek do mięs.