Dodatkowo: ok. 200 g truskawek (lub innych owoców pasujących smakowo do galaretki, którą wybraliście) 1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa, ale można też użyć innych smaków) + 450 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Przepis na sernik na zimno: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (twaróg i śmietankę wyciągnąć z lodówki najlepiej na 2 godziny przed rozpoczęciem wykonywania sernika). Sernik na zimno – Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka – uprzednio zlać górną płynną część, jeśli takowa jest) 120 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g cukru pudru 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny spożywczej + 120 ml gorącej wody ok. 70 g biszkoptów (można ewentualnie użyć herbatników) Cztery lekko czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w 120 ml gorącej wody (takiej po około pół minuty od zagotowania, nie wrzącej – chyba, że na opakowaniu żelatyny zaznaczono inaczej) i zostawić do lekkiego ostygnięcia (żelatyna powinna być wciąż płynna, ale nie gorąca, by w masie serowej nie zrobiły się grudki). Podane poniżej składniki dotyczą okrągłej blaszki o średnicy 26 cm, ale taki sernik na zimno można zrobić równie dobrze w prostokątnej blaszce, a zamiast biszkoptów użyć herbatników (tak jak ukazałam to na zdjęciach na końcu wpisu). Moje inne ulubione wersje tego sernika, to z brzoskwiniami w syropie i galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową, a także wersja ‘leśna’ czyli z galaretką o smaku owoców leśnych, a w śród owoców zatopionych w galaretce królują jagody lub borówki oraz maliny lub jeżyny. Sernik na zimno najczęściej pojawią się u nas w wersji z truskawkami i galaretką, ale oczywiście można do niego wykorzystać każde inne owoce, nawet zimą te z puszki w syropie. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę (lub mikserem na niskich obrotach). Gdy galaretka zacznie lekko tężeć (będzie już mniej płynna, ale wciąż nie w kryształkach) to wyciągnąć sernik z lodówki i na jego wierzchu, za pomocą łyżki delikatnie wylewać galaretkę. Sernik na zimno to dość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej ;) Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody (czyli 1 galaretkę rozpuścić w 450 ml wody). ;) Sernik na zimno przepis Nie znam osoby, która nie lubiła by serników na zimno. Smacznego! Więcej przepisów na ciasta i desery (i nie tylko) z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI