Quiche lorraine z kurkami

Zapiekanki
18.08.2020 14:14
Quiche lorraine z kurkami

Ciasto - 240 g. mąki pszennej - 120 g. zimnego masła - 2 jajka - 1/4 łyżeczki soli Nadzienie - 100 g. kurek - 1 łyżka masła - 10 cm. kawałek zielonych części pora - 4 żółtka - 160 g. śmietanki 30% lub 36% - 4 łyżki mleka - 80 g. serka mascarpone - 60 g. sera, np. gouda - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól, pieprz - szczypiorek Przychodzę dzisiaj z wytrawnym plackiem lotaryńskim, lecz w bardziej spolszczonej wersji ;) Bez boczku i sera Gruyère, za to z goudą i kurkami :) Spróbujcie a nie pożałujecie! :) Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Na podpieczony spód wyłóż kurki z porem, a na to wylej masę śmietanową. Włóż z powrotem do pieca i zapiekaj przez 20-25 minut, aż masa się zetnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2020/08/quiche-lorraine-z-kurkami-quiche.html