Jak zrobić stek idealny?

Aleksandra
Obiad
12.05.2019 21:08
Jak zrobić stek idealny?

– blue – po ok. 1 min. z każdej strony. – krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony. – średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony. – średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony. – dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej. – blue – po ok. 1 min. z każdej strony. – krwisty (rare) – po ok. 1-2 min. z każdej strony. – średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony. – średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony. – dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej. 4 Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać: Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare. 4 Wyłóż stek i smaż do takiego stopnia jaki chcesz uzyskać: Generalna zasada jest taka, że na każdy 1 cm grubości steka, smaży się go 1 minutę z każdej strony - wtedy otrzymujemy medium/medium rare. Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej. Posól mięso zanim położysz je na patelni - mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy je na patelni grillowej. Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Stek powinien mieć temperaturę pokojową, stąd wyjmij mięso z lodówki na 30-60 min. przed smażeniem i osusz na ręczniku kuchennym. Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku. Wskazówka 2: aby mieć dobrze wysmażony stek, smaż go dłużej, ale na mniejszym ogniu, lub po usmażeniu na patelni dodatkowo dopiecz w piekarniku. Całkowity czas20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI mięso wołowe: wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot masło klarowane/olej roślinny (np. rzepakowy)/oliwa rafinowana (nie extra virgin!) sól, pieprz opcjonalnie: rozmaryn ulubione dodatki, np. pomidor, szpinak INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 7 Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne! Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie. 7 Odczekaj ok 5 minut przed krojeniem - to bardzo ważne! Dzięki temu stek będzie odpowiednio miękki, a wszystkie soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie. Składniki SKŁADNIKI mięso wołowe: wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot masło klarowane/olej roślinny (np. rzepakowy)/oliwa rafinowana (nie extra virgin!) sól, pieprz opcjonalnie: rozmaryn ulubione dodatki, np. pomidor, szpinak Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso. Poczekaj, aż będzie rozgrzany - tłuszcz ma się niemal palić na patelni, zanim wrzucimy tam mięso. A, właśnie – do smażenia najlepiej nada się patelnia grillowa lub żeliwna, odradzam wykorzystywania patelni teflonowej, ale też nie będzie tragedii jeśli tylko taką patelnię macie w posiadaniu. Problem pojawia się kiedy chcemy zrobić stek, który jest po prostu dobry – soczysty i miękki, a przy tym bardzo aromatyczny. Żeby zrobić stek soczysty, pamiętajcie aby wybrać mięso z marmurkowatą powierzchnią, czyli z drobniutkimi przerostami tłuszczu, takimi cienkimi żyłkami. 6 Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni. 6 Dopraw pieprzem dopiero wtedy kiedy ściągniesz mięso z patelni.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/jak-zrobic-stek-idealny/