Beza Pavlova z kremem waniliowym i owocami

Desery
11.05.2019 20:00
Beza Pavlova z kremem waniliowym i owocami

Składniki białka z 5 jajek 250g cukru pudru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu jabłkowego krem 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki cukru pudru 70-80g śmietanki 36% dekoracja świeże truskawki, borówki, kwiaty Wykonanie Białka powinny być w temperaturze pokojowej. W tej temperaturze pieczemy ją ok. 15 min, a następnie zmniejszamy do 90-100C i tak pieczemy (suszymy) przez ok. 3h. Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Tradycja głosi, że pierwszy raz została przygotowana podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Swoją piekłam 15 min w 120C w początkowym stadium i po kwadransie ryzykownie zmniejszyłam do 90C, aby zachować biel bezy. Za to nie może zabraknąć czasu, dokładności w przestrzeganiu przepisu oraz fantazji w jej udekorowaniu. Im wyższa temperatura, w trakcie pieczenia beza może przybrać żółtszy odcień. Za pomocą łyżki przekładamy pianę na papier formując okrąg, który w środku wypełniamy. Dobrze upieczona beza jest chrupka z zewnątrz, wewnątrz miąższ powinien być miękki i puszysty. Beza lubi niską temperaturę pieczenia w długim czasie. Beza z kremem i świeżymi owocami stanowi niezwykle lekki i wykwintny, bardzo elegancki deser.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/05/11/beza-pavlova-kremem-cytrynowo-waniliowym-owocami/