3 żółtka 100 g cukru pudru/ksylitolu/erytrolu100 g masła150 g mąki orkiszowej jasnej/ pełnoziarnistej50 g mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płatków migdałowych120 g cukru/ksylitolu3 białka60 dkg rabarbaru + 2 garście malin1 budyń waniliowy (lub 2 łyżki m. ziemniaczanej + cukier waniliowy)2-3 łyżki cukru/ksylitoludodatkowo: 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartejPRZYGOTOWANIE :ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Owinać folią i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, wrzucić do szerokiego, płaskiego rondla z 3-ma łyżkami cukru/ksylitolu i powoli podgrzewać, aż puści maksymalną ilość soku. Przez sitko wsypać budyń i całą masę równomiernie wymieszać do zgęstnienia (można wymieszać także budyń z małą ilością wody lub odlanym przestudzonym sokiem i połączyć z rabarbarem). Jest ze mną od bardzo dawna i właśnie dziś przenoszę go z kulinarnego kajecika na bloga. Między dwoma kawałkami foli spożywczej rozwałkować ciasto z lodówki na kształt blaszki i wielkość foremki. Placek wyłożyć na spód tortownicy, a z uformowanego rulonika przykleić rant wokół formy. Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Po 15-tu minutach przykryłam wierzch folią, żeby beza się za bardzo nie zrumieniła. Spód ciasta można podsypać 2-ma łyżkami bułki tartej lub lepiej, bo smaczniej zmielonami migdałami. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę z białek. W przygotowaniu kompletnie niczym, po upieczeniu nie ma jednak tak spektakularnie chrupiącej skórki. Teraz używam tylko mąki orkiszowej i obojętnie jakiej mąki użyjesz, białej czy pełnoziarnistej ciasto będzie pyszne. W smaku jest pyszna, mniej kaloryczna, a w zastępstwie chrupią płatki migdałowe. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami, które wymagają sporego zaangażowania czasowego i wielu etapów przygotowania.