Zachęcam do wypróbowania, nie tylko w sezonie na truskawki, z późniejszymi owocami lata będzie równie pysznie :). Biszkopt: 5 jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem śmietankowy z wanilią: 660 g kwaśnej śmietany 18% lub 12% cukier puder ( do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki ) ziarenka z laski wanilii, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo: około 450 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krem śmietankowy z wanilią: Śmietanę przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem oraz ziarenkami z laski wanilii lub cukrem z wanilią/wanilinowym. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej ( w trakcie upałów najlepiej w miejscu nienasłonecznionym ) przez minimum kilka godzin lub nawet przez całą noc ( w tym czasie blaty biszkoptu wchłoną część kremu, a ten zgęstnieje ). No i jest banalnie prosty w wykonaniu - to tylko wymieszanie śmietany z cukrem i wanilią, nie może się zatem tutaj coś nie udać, wyjdzie każdemu :). Okazuje się, że krem z kwaśnej śmietany może być tak samo stabilny jak ten ze śmietanki kremówki czy z mascarpone. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Lekki letni torcik na puszystym biszkopcie z nietypowym kremem z kwaśnej śmietany i truskawkami :). Krem śmietankowy podzielić na 3 równe części i jedną część rozsmarować na pierwszym blacie. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, w formie plasterków lub połówek. Krem, w zależności od użytej śmietany, może mieć rzadką konsystencję, ale taki ma być. Przepis na krem jak i sam pomysł na tort pochodzi STĄD. Po tym czasie tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.