Krem rabarbarowy + żelka - 300 g rabarbaru (waga przed oczyszczeniem) + 1 łyżka cukru - 120 g serka homogenizowanego malinowego - 500 ml śmietanki 36% - 5 łyżek cukru pudru - 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku. Rabarbarowe wzgórze (składniki na tortownicę 19 cm) - 3 jajka - 75 g cukru - 50 ml oleju - 3 brykiety szpinaku (mrożone) - 80 g mąki pszennej tortowej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm kawałki, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i prażyć na wolnym ogniu do miękkości. Taką pudełkową wersję (na pewno wiecie o którą chodzi) robiła nam w dzieciństwie moja mama - bardzo je lubiliśmy. Dobrze odcisnąć Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 7 min. na jasny, puszysty krem. Biszkopt po upieczeniu upuścić w foremce na podłogę (z wysokości kolan). Dodać zblendowany rabarbar i zahartowaną żelatynę (zahartowana = z dodatkiem 2 łyżek bitej śmietany z rabarbarem). Za pierwszym razem był bardzo drogi, za drugim zwiędły, za trzecim przerośnięty... Myślałam, że ten moment już nigdy nie nastąpi, ale jest! Dorwałam piękny, cieniutki, różowy rabarbar i od razu wiedziałam, że powstanie z niego ciasto ala kopiec kreta. Szpinakowy biszkopt, rabarbarowy krem, galaretka truskawkowa - mówię Wam, to ciasto, to niebo w gębie! Na jeden wyłożyć 3 łyżki kremu rabarbarowego. Rabarbarowe wzgórze poleca się nie tylko na weekend! Na końcu pokruszyć drugi brat i obsypać okruszkami wierzch. I wcale nie jest trudne w przygotowaniu! Składanie Biszkopt przekroić na 2 równe blaty.