Ciasto - 170 g roztopionego i wystudzonego masła - 150 g cukru pudru - 190 g mąki pszennej T450 - 60 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, pekan) - 4 jajka - 1 łyżka mleka - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do powstania gładkiej masy. Składniki na ciasto zblendowałam, jabłka uprażyłam w garnku, a na nie wylałam ciasto - wszystko szybko i nie trzeba brudzić sterty naczyń! Szarlotka odwrócona (składniki na garnek żeliwny lub tortownicę o średnicy 24 cm) - 4 małe jabłka - 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy w kostkę. Ciasto wylać na jabłka, do garnka (nie trzeba niczym wykładać) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na jabłka, do garnka (nie trzeba niczym wykładać) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie Temperatura: 165ºC Czas: ok. 65-70 min. (do suchego patyczka) Temperatura: 165ºC Czas: ok. 65-70 min. (do suchego patyczka) Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i rozprowadzamy dokładnie po dnie garnka lub tortownicy. Następnie okroić delikatnie przy brzegu i odwrócić tak, aby ciasto wypadło np. na kratkę do studzenia. A skoro jesień, to czas na pyszności z jabłkami w roli głównej.