Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm): Biszkopt: - 8 jajek - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1 czubata szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 400ml śmietany kremówki - 250 g serka mascarpone - 1 czubata łyżka cukru pudru - 150 g chałwy waniliowej lub kakaowej (u mnie kakaowa) - bezy - opcjonalnie: płatki kokosa do dekoracji - około 500 ml wody Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Krem z chałwą uwielbiam, mojej rodzinie też ogromnie przypadł do gustu, a w połączeniu z chrupkimi i lekko ciągnącymi w środku bezami jest naprawdę wyśmienity! Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy z wysokości około 50cm. Do kremu z chałwą dodajemy kilka pokruszonych bez, mieszamy. Do jednej dodajemy chałwę i mieszamy, a do drugiej cukier puder i mieszamy. Kremówkę ubijamy, dzielimy na pół, dodajemy po połowie do mascarpone. Na koniec wsypujemy przesiane mąki, całość delikatnie mieszamy łopatką. A ciasto nie byle jakie, bo torcik śmietanowo-chałwowy z bezami.