Naleśniki pomimo dodatku szpinaku są neutralne w smaku i świetnie są zarówno na wytrawnie jak i ze słodkimi dodatkami. Odsączyć, następnie przebrać i oderwać grube ogonki do kielicha blendera wrzucić szpinak, wlać część z przygotowanego, odmierzonego mleka do naleśników i zmiksować do uzyskania mocno zielonego koloru. 150 g mąki orkiszowej jasnej 700150 ml mleka bez laktozy150-200 ml wody mineralnej1/2 łyżeczka soli1 łyżka roztopionego masła/oleju2 jajka M2 garście szpinakuWykonanie: Chlorofil zawarty w zielonych listkach szpinaku jest nie do przecenienia, dlatego warto wykorzystać jego potencjał, szczególnie teraz wczesną wiosną. Dziś przepis podstawowy, jutro zapraszam na naleśniki szpinakowe zapiekane z ricottą i szpinakiem, czyli podwójnie szpiankowe. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie składniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera.