Składniki na 25-35 rogalików: 330 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła gęsty dżem rabarbarowy np. domowy ----> klik Pyszne, mięciutkie rogaliki z lekko kwaskowym dżemem rabarbarowym, idealne na deser czy na wynos ;)1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).