Ciasto jest cienkie i delikatne, natomiast dodanie obydwóch czubryc oraz wędzonej papryki do sosu sprawiło, że nabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: - 15 g drożdży - 1/2 szkl wody - 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: - 200 g maki pszennej - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju/oliwy - 1/3 łyżeczki soli Sos: - 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka - 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) - 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych - sól, pieprz, czubrica czerwona, czubrica zielona, papryka wędzona (Plenus) - olej Dodatki: - ogórki kiszone bądź konserwowe - szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy) Na sam koniec aby sos był gęsty dodaje łyżkę śmietanki słodkiej (jeśli nie lubimy nie musimy dawać ) 3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za suche dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Mini Pizze Mini pizze robiłam na obiad, ale z cała pewnością mogą też być na kolacje. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.