Fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych - jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną cebulką. Więcej o właściwościach białej fasoli do poczytania w Kuchennej Aptece ⇨ KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA Składniki: Wykonanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, której się moczyła*, do momentu aż będzie miękka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jeżeli chcemy, by fasola zachowała wszystkie witaminy i minerały gotujemy ją w wodzie, której się moczyła. Ugotowaną fasolę blendujemy na pastę, dodając trochę wody pozostałej po gotowaniu, by pasta nie była zbyt sucha. A gdy chcemy uniknąć wzdęć to należy zmienić kilkukrotnie wodę przed gotowaniem, jednak pozbywamy się wtedy składników mineralnych i witamin. Następnie do pasty dodajemy smażoną cebulkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz kawałki suszonego jabłka. Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza.