Zdrowy tryb życia stał się bardzo ważnym tematem w wielu rozmowach. Pojawia się jednak zamieszanie, co do produktów, które faktycznie nam szkodą, a które nie. Często nabieramy się na kolorowe napisy na opakowaniach, a w rzeczywistości ta „zdrowa” żywność jedynie źle na nas wpływa. Których produktów, z pozoru zdrowych, powinniśmy jednak unikać?
Tłuszcze roślinne
Było bardzo głośno na temat szkodliwości tłuszczy zwierzęcych. Okazuje się jednak, że te roślinne również źle wpływają na nasze zdrowie. Są to tłuszcze, które zwiększają ryzyko chorób serca lub raka. Najlepszą opcją jest zatem oliwa z oliwek.
Produkty niskotłuszczowe
Dużo tłuszczu źle, mało też niedobrze. Dlaczego? Produkty, w których naturalnie powinien znajdować się tłuszcz, tracą na smaku. Producenci zatem dodają duże ilości cukru, aby żywność utrzymała swoją jakość. Coś za coś.
Pełnoziarniste produkty
Tutaj pojawia się kwestia, czy faktycznie są one pełnoziarniste. Wielu producentów tak naprawdę proszkuje ziarna, a ono ledwo co różni się od białego pieczywa, które jak każdy wie, jest szkodliwe.
Soki
Niektórzy uważają, że kupne soki owocowe lub warzywne są dobrą alternatywą dla naturalnych owoców i warzyw. W rzeczywistości jest to nadal produkt, który musi stać na półkach nawet kilka tygodni. Stosowane są do nich różne substancje konserwujące oraz substancje chemiczne, które jedynie nam szkodzą. Dodatkowo nie posiadają tak dużo (lub wcale) substancji odżywczych, które są bardzo nam potrzebne.
Płatki
Kojarzą nam się one ze zdrowym rozpoczęciem dnia. Szczególnie jeśli na opakowaniu widnieją miłe dla oka napisy o zdrowych składnikach. Te gorsze natomiast znajdują się na tyle opakowania. Znajdziemy tam składniki chemiczne, przetworzone ziarna oraz duże ilości cukru.
Suszone owoce
Są to nadal owoce, a więc dlaczego mają być niezdrowe? Produkt ten musi być dobry do użycia przez długi czas, a więc dodawane są tam substancje konserwujące. Dodatkowo suszone owoce zawierają większą ilość tłuszczu oraz kalorii.