15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia

15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia
29Kwi

Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, że produkty spożywane przez nas codziennie mogą przyczynić się do powstania nowotworu, a jednak tak jest. W dzisiejszych czasach ludzie doskonale wiedzą, że żywność, którą spożywamy dzisiaj, ogromnie różni się od tej, którą jedzono setki lat temu. Przemysł rozwija się w bardzo szybkim tempie, co oznacza, że produkcja jest mniej kosztowna, szybsza i wydatniejsza. Niestety wpływa to bardzo źle na nasze zdrowie.

Zdjęcie 15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia #1


1. Alkohol
Picie alkoholu od czasu do czasu i w małych ilościach nam nie zaszkodzi, jednak picie każdego dnia może bardzo źle odbić się na naszym zdrowiu. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA uważa, że ludzie, którzy piją 3.5 kieliszka alkoholu dziennie, trzykrotnie zwiększają ryzyko raka, gardła, jamy ustnej i krtani oraz o 50% raka jelita grubego.

2. Przetworzone mięso
WHO uważa, że wystarczy tylko 50 g przetworzonego mięsa codziennie spożywanego, by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

3. Chipsy ziemniaczane
Wyniki badań zleconych przez Amerykańskie Towarzystwo ds. Raka i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dowodzą, że akrylamid, powstały w procesie przygotowywania chipsów ziemniaczanych w bardzo wysokiej temperaturze, jest składnikiem rakotwórczym.

4. Przypalone mięso
Jeżeli pieczesz lub smażysz mięso, staraj się uniknąć przypalenia, ponieważ wytwarzają się wtedy związki kancerogenne. Dlatego zaleca się gotowanie mięsa na parze, co jest znacznie zdrowsze.

5. Łosoś hodowlany
Badania z 2004 roku pokazują, że mięso łososia hodowlanego jest strasznie zanieczyszczone. Syntetyczne pigmenty są często dodawane do paszy, którą karmione są łososie, aby mięso uzyskało różowy kolor, właściwy łososiom żyjącym na wolności. Wystarczy, że zjesz go raz w miesiącu przez długi czas, by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

6. Gorące napoje
Według Agencji Badań nad Rakiem WHO napoje o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza pite codziennie zwiększają ryzyko raka przełyku.

7. Pomidory w puszce
Badania z 2008 r. pokazują, że produkty puszkowane zawierają bisfenol. Przyczynia się to rozwoju raka piersi i zaburzeń hormonalnych. Pomidory w puszce są ze skórką, to jeszcze większe ryzyko, gdyż owoce przed obróbką są opryskiwane, a skórka pomidora jest chłonna i cienka, więc trudno usunąć z niej pestycydy.

Zdjęcie 15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia #2


8. Napoje gazowane
Gazowane napoje nie mają żadnej wartości odżywczej, zawierają olbrzymie ilości fosforanów oraz białego cukru i środków chemicznych. Napoje gazowane zawierają barwniki, sztuczne aromaty i słodziki, których składniki są rakotwórcze. Jeżeli w składzie napoju gazowanego znajdziemy sacharynę lub aspartam, to musimy sobie uświadomić, że możliwe jest powstanie guza mózgu, co potwierdzają badania prowadzone na zwierzętach.

9. Mleko
2004 roku zostały przeprowadzone badania, które pokazują, że mężczyźni pijący spore ilości mleka dziennie zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty o prawie 70%. Nie powinno się pić więcej niż 2 szklanki dziennie.

10. Białe pieczywo
Spożywanie chleba zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc o 49%. Jedzenie białego chleba i produktów z wysokim IG sprzyja rakowi.

11. Niemyte owoce i warzywa
Niemyte warzywa i owoce są często bardzo zanieczyszczone pestycydami. Badania prowadzone w Kanadzie sugerują związek pestycydów z nowotworami, takimi jak szpiczak mnogi, chłoniak nieziarniczy, przewlekła białaczka limfatyczna oraz rak jąder, prostaty, płuc, trzustki i niektóre nowotwory skóry.

Zdjęcie 15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia #3

12. Popcorn z mikrofali
Ludzie, którzy kochają popcorn, powinni wiedzieć jaki negatywny wpływ ma ten produktu przygotowany w kuchence mikrofalowej na zdrowie. Podczas procesu obróbki ziaren kukurydzy, substancje chemiczne znajdujące się w opakowaniu rozkładają się i tworzą niebezpieczny związek-kwas perfluorooktanowy. Jest on czynnikiem rakotwórczym, toksycznym dla wątroby i układu odpornościowego.


13. Oleje roślinne

Badania z 2008 roku przeprowadzone we Francji pokazują, że spożywanie roślinnych olejów wpływa na rozwój raka piersi. Przygotowanie posiłku na takim oleju nie jest tragedią, ale dużo tych tłuszczy znajdziemy w gotowych produktach. Najlepiej stosować oliwę z oliwek.

14. Solona ryba
Informacje Kanadyjskiego Towarzystwa Raka pokazują, że regularne spożywanie solonej ryby wpływa negatywnie na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jamy nosowo-gardłowej.

15. Orzeszki ziemne
Kiedy są źle przechowywane, występują aflatoksyny, które wytwarzane są przez grzyby. Sprzyjają rozwojowi raka wątroby.

Zdjęcie 15 rakotwórczych produktów, które JEMY KAŻDEGO DNIA! O niektórych nie mieliście pojęcia #4

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ