Każdego dnia nasz organizm atakowany jest przez wszechobecne toksyny. Nie warto więc dostarczać jeszcze większej ich ilości w postaci pożywienia. Poniższe produkty uchodzą za zdrowe, jednak należą do grupy najbardziej zanieczyszczonych toksynami. Nie trzeba rezygnować z nich całkowicie, ale warto ograniczyć ich spożycie.
#Mięso
Pomimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka i witamin, jest również napakowane hormonami. Warto więc zmniejszyć jego ilość w diecie lub kupować mięso tylko z naturalnych, biohodowli.
#Mleko
Mleko w procesie pasteryzacji wydziela wiele toksyn. Krowie mleko zawiera antybiotyki, ok. 60 różnych hormonów oraz diotoksyny.
#Mięso tuńczyka
Tuńczyk ma dużą tendencję do gromadzenia rtęci w mięsie. Warto więc ograniczyć jego spożycie i jeść go nie częściej niż raz w tygodniu.
#Kukurydza
Kukurydza jest drugim po owocach morza produktem z największą zawartością rtęci. Zanieczyszczenie toksynami wzrasta jeszcze bardziej, kiedy kukurydza jest nieprawidłowo suszona.
#Jedzenie z puszki
Jedzenie z puszki zawsze podejrzewane było o zawartość dużej ilości toksyn. Jednak to nie w jedzeniu, a na puszcze jest ich najwięcej. Raz otwarta puszka powinna być wyrzucona, a jej zawartość przełożona do miski lub na talerzyk.
Jak toksyny zawarte w tych produktach wpływają na organizm?
Zanieczyszczone produkty mogą powodować:
--Zmiany we florze bakteryjnej jelit
--Obniżenie odporności
--Zatrzymywanie wody w organizmie
--Problemy ze snem
--Zmiany hormonalne
--Zmniejszoną przyswajalność substancji odżywczych