Najlepsza focaccia z chrupiącą skórką na każdy dzień, bo nie ma nic lepszego niż domowy wypiek na oliwie z oliwek! PS. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno, można ją mrozić. Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Najczęściej w okrągłej formie, ale dzisiaj rano postanowiłam zrobić taki włoski chlebek w formie prostokątnej, popularnie zwanej keksówką. Nie kupuję chleba w sklepach, za to piekę w domu najlepszą włoską focaccię. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Nie ma nic lepszego niż chrupiący i jeszcze gorący chlebek w niedzielny poranek,