Kapelusze pieczarek maczamy z obu stron najpierw w jajku z przyprawami (najlepiej zostawić je tak na dłużej), następnie w mące kukurydzianej, znów w jajku i na końcu w bułce tartej. Składniki: (ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) - 2 duże pieczarki portobello (duże jak najbardziej płaskiej kapelusze) - 2 duże jajka - mąka kukurydziana – do nabycia w Kuchnie Świata - bułka tarta - pieprz i sól do smaku - olej do smażenia – u mnie ryżowy do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Smażymy na rozgrzany oleju z obu stron na złoto (nie za duży płomień). Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów “pod ręką, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Do jednego głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je z pieprzem (tego nie żałujemy) i solą.