Tort Pavlova z karmelem i pop cornem

Ulla
Desery
25.04.2019 9:19
Tort Pavlova z karmelem i pop cornem

Tort Pavlova 6 białek + szczypta soli 30 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Krem 36% śmietana do kremów małe opakowanie 125 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru 5 łyżki masy karmelowej z puszki + pół łyżeczki soli 1 opakowanie pop cornu Nastawiamy piekarnika na 110 C. W metalowej misie ubijamy białka wraz ze szczyptą soli, gdy już białka zaczną wyglądać jak piana, dodajemy po 1 łyżce cukru co kilka obrotów miksera. Na wystudzoną bezę od góry wykładamy popcorn przykrywamy kremem i posypujemy popcornem, możemy też podgrzać 2 łyżki masy i polać nimi z góry popcorn Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 110 C, a potem zmniejszamy grzanie na 100C i 90 minut suszymy bezę nie otwierając piekarnika. I jeszcze jedno, gdy pokazałam zdjęcie na fb od razu podniosły się głosy, ale piękna a mi się taka nie uda. Uwielbiam bezy, a Ty ? Tort Pavlova z kremem karmelowym i popcornem Tak, zdecydowanie mogę to powiedzieć na głos, że jestem bezoholikiem : ) Tak uwielbiam ten moment chrupania, odłamywania kawałków bezy. Krem najlepiej zrobić zaraz przed podaniem – ubijamy śmietanę z cukrem, gdy już będzie ubita dodajemy mascarpone a po chwili masę karmelową. Bezy w postaci tortu bezowego, czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka w środku i do tego ten krem i popcorn chrupiący w zębach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchnianawzgorzu.pl/tort-pavlova-kremem-karmelowym-popcorn/