Ciasto na święto Trzech Króli 2 płaty ciasta francuskiego 100 gram migdałów zmielonych 100 gram cukru 1 jajko 1 żółtko 100 gram masła 1 migdał Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Z płatów ciasta francuskiego wycinamy koła ( najprościej położyć talerz i odrysować kształt nożem ). Przykrywamy drugim blatem z ciasta i dokładnie sklejamy boki, tak żeby podczas pieczenia masa nam z ciasta nie uciekła. Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Układamy jeden okrąg z ciasta na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba która je przygotowuje układa jeden migdał ( kiedyś bób ). A dlatego, że ten kto trafi na ten migdał zostanie królem i dostanie do noszenie tego dnia koronę. Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois.