Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Pati
Makarony
24.04.2019 15:43
Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki: około 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki czosnku 2 jajka parmezan, grana padano lub inny podobny twardy ser świeżo mielony pieprz sól Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pod koniec dodajemy gorący makaron, około 100-150 ml wody z gotowania makaronu i wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty. Odłamujemy zdrewniałe końce i dzielimy je po długości na pół (jeśli są grube to nawet na 3-4 części). Cały rok na nie czekam i kiedy tylko zobaczyłam je w sklepie musiałam je kupić. Makaron podajmy gorący, obsypany dużą ilością parmezanu, jajkiem w koszulce i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 2 duże porcje Można do niej dodać łyżkę octu, ale jeśli mamy pewność że nasze jajka są bardzo świeże nie jest to konieczne. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Następnie łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i delikatnie wlewamy do niego jajko. Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/makaron-ze-szparagami-i-jajkiem-w-koszulce