Placki: 1,2 – 1,5 kg ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Potrawka: 600 g piersi kurczaka 300-350 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki pęczek natki pietruszki mielona papryka słodka bazylia sól, pieprz, szczypta cukru Placki ziemniaczane można smażyć na całej powierzchni patelni, tworząc duże placki, lub tak jak ja, smażyć po 2 średniej wielkości placki i przekładać je potrawką. Placki ziemniaczane z potrawką podałam razem z surówką z marchewki i jabłka z chrzanem. Do placków podałam surówkę przygotowaną z 2 dużych marchewek, 2 jabłek oraz odrobiny świeżo utartego chrzanu. Po kilku minutach ziemniaki przekładamy do dużej miski, a wodę z ziemniaków zebraną w garnku delikatnie odlewamy. Placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku są pyszne, choć przygotowanie dobrego gulaszu jest nieco czasochłonne. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placki. Do tego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany oraz szczypta cukru do smaku. Na szczęście jest też opcja przygotowania szybszej wersji drobiowo-pieczarkowej w pomidorowym sosie. Obrane ziemniaki trzemy na drobno razem z cebulą. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę oraz pieczarki. Myślę, że ma szansę zagościć na stałe w wielu domach. Jeśli je lubicie, ta opcja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy suszoną bazylią, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Dodajemy do ziemniaków zebraną na dnie garnka skrobię.