Składniki (2 porcje) jeden batat dojrzałe awokado 2 słodkie pomidory lub garść pomidorów koktajlowych 100 g fety mała cebula szalotka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz odrobina soku z cytryny ocet balsamiczny i rukola do dekoracji Przygotowanie Batata myjemy i osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Taka przekąska, czyli pieczony batat z musem z awokado oraz fetą i pomidorami to bardzo dobry pomysł na lekką kolację, lunch lub coś na ząb gdy wpadną znajomi. Pomidory kroimy w kostkę (lub na połówki jeśli używamy koktajlowych) i przekładamy je do miseczki. Na nich rozsmarowujemy po łyżce musu z awokado. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżkę posiekanej bazylii oraz odrobinę soku z cytryny dla zachowania koloru. Można z nich stworzyć zdrowe przystawki lub pożywne posiłki, które potrafią nasycić i dać energię. Jedno z fajniejszych połączeń w kuchni to według mnie batat i awokado. Z podanych składników otrzymamy 2 większe porcje lub 4 mniejsze. Plastry kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą oraz obsypujemy solą i pieprzem. Do tego mega zdrowy mus z awokado, który stawia kropkę nad i. Upieczone plastry batata możemy teraz obrać ze skóry (ja tego nie robię i podaję ze skórą, więc wedle uznania). Układamy je na większym talerzu i na rukoli.