Składniki: (szklanka 250 ml) - Szklanka czerwonej soczewicy ok. 200 g - Czosnek 2 ząbki - Suszone pomidory w zalewie 6 sztuk - Olej z suszonych pomidorów 3-4 łyżki - Słonecznik łuskany garść - Bazylia świeża kilka listków ( lub zioła suszone 1/2 łyżeczki) W razie konieczności doprawić lub dodać olej z suszonych pomidorów jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha. W razie konieczności doprawić lub dodać olej z suszonych pomidorów jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha. W razie konieczności doprawić lub dodać olej z pomidorów. W razie konieczności doprawić lub dodać olej z pomidorów. Wsypać do dzbana robota zalać wodą ok. 1 cm ponad soczewicę. Wsypać do dzbana robota zalać wodą ok. 1 cm ponad soczewicę. Wsypać do garnka zalać wodą ok. 1 cm ponad soczewicę. Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przepis Thermomaster: Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przepis Thermomaster: Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować na jednolitą masę. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować na jednolitą masę.