Składniki 0,8 kg schabu bez kości cebula 5-6 dużych pieczarek ząbek czosnku tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 4 łyżki śmietanki 30% liść laurowy 5 ziarenek pieprzu czarnego gałązka świeżego rozmarynu (zamiennie pół łyżeczki suszonego) szczypta tymianku i majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 2 szklanki wody Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone mięso, dolewamy drugą szklankę wody, dodajemy liść laurowy, rozmaryn oraz pieprz ziarnisty i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Każdy oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie kroimy na 2-4 części w zależności od wielkości. Kotleciki ze schabu oprószamy cienką warstwą mąki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, po czym ściągamy z patelni na talerz. Klasyczny schabowy nieco się już znudził, więc szukałam pomysłu na podanie schabu inaczej i w trochę lżejszej formie. Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i każdy rozbijamy tłuczkiem (mniej więcej, jak na kotlety schabowe). Liczba porcji 4-5 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 340 Białko: 39,5 g Tłuszcz: 18,7 g Węglowodany: 3,7 g Przygotowanie Na głębszej patelni o dość dużej powierzchni rozgrzewamy tłuszcz (3-4 łyżki). Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny.