Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta
26.11.2018 12:13
Ciasto jogurtowe z owocami

3 szklanki przesianej mąki pszennej dodatkowo do dekoracji: kruszonka, lukier, cukier puder lub cukier trzcinowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia jeden duży jogurt naturalny (ok 220 g) 4 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki cukru owoce (jabłka, truskawki, śliwki, gruszki itp.) Jeśli nie robiliśmy kruszonki do ciasta, to po wystudzeniu możemy udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru o soku z cytryny lub po prostu przyprószyć cukrem pudrem. Zawsze kiedy nie mam akurat pomysłu na to, co by tu upiec w sobotę i nie chcę, by zajęło to dużo czasu, z pomocą przychodzi mi ciasto jogurtowe. Nie jest nudne, bo możemy użyć do niego niemal wszystkich owoców i inaczej wykończyć – raz kruszonką, raz lukrem, raz cukrem pudrem, co tylko przyjdzie nam do głowy. Możemy całość posypać kruszonką ugniecioną ze 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru lub cukrem trzcinowym. Możemy masę “uperfumować cukrem waniliowym (nie wanilinowym!), ekstraktem z wanilii lub ziarnami wyłuskanymi z laski wanilii. Dzisiaj będzie w wersji z plasterkami jabłek oraz cukrem trzcinowym. Jajka, cukier i olej miksujemy razem aż uzyskamy gładką jasną masę, a cukier się rozpuści. U mnie są to jabłka (4 sztuki), które obieram i usuwam gniazda nasienne oraz kroję w plasterki. – wszystko w zależności od tego, co wybraliśmy do ciasta. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy foremkę na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/ciasto-jogurtowe-z-owocami/