Spaghetti z oliwą chili i czosnkiem

Ewa
Makarony
23.04.2019 8:44
Spaghetti z oliwą chili i czosnkiem

ok. 350g makaronu spaghetti 7-9 ząbków czosnku 2-3 papryczki chili 50-60 ml dobrej jakości oliwy z oliwek 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki parmezan do posypania – opcjonalnie sól, pieprz Ilość czosnku i papryczki można dostosować do osobistych preferencji (ja nie lubię mocno pikantnych dań i zawsze z papryczki usuwam pestki, bo to one są źródłem pikantności, natomiast lubię tutaj dużą ilość czosnku). Jest też to świetna propozycja, gdy nasze portfele zostały ciut nadwyrężone przez święta czy inne wydatki;) Do przygotowania makaronu koniecznie użyjcie oliwy z oliwek, jest ona tutaj niezbędna i żaden olej jej niestety nie zastąpi. Gdy makaron jest już prawie gotowy (na jakieś 3 minuty przed końcem gotowania) na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dziś coś mega szybkiego i smacznego – makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili (aglio, olio e peperoncino). Papryczkę chili kroimy na plasterki (ja usunęłam pestki). Czosnek obieramy, kroimy na cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/04/23/spaghetti-z-oliwa-chili-i-czosnkiem/