Langosze

Ewa
Przekąski
01.05.2019 9:02
Langosze

Langosze najsmaczniejsze są na ciepło, zaraz po przygotowaniu, ale po ostygnięciu też dają radę – ostatecznie;) 500 g mąki (u mnie typ 480) 250 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru około 1/2 – 1 płaska łyżeczka soli 230 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej) 2 ząbki czosnku starty żółty ser ketchup Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Co prawda nie jest to reguła 1:1, ale w większości przypadków ciasto wymaga od nas dużej cierpliwości, bo długo pozostaje mocno klejące, a wyrabianie zdaje się nie mieć końca. Wyrabiamy ciasto – potrzeba tutaj cierpliwości, bo na początku ciasto jest dość klejące (ostatecznie można pod koniec dodać troszkę mąki. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, posypujemy je odrobiną mąki, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeśli zapomnimy odpowiednio wcześnie wyjąć śmietanę z lodówki i ogrzać ją do temperatury pokojowej, można połączyć ją w garnuszku z podgrzanym mlekiem (1/2 szklanki). Nie wiedzieć czemu, czasem nie miałam z wyrobieniem ciasta najmniejszego problemu, czasem ciasto przez dłuuugi czas pozostawało klejące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki (na średnim ogniu). Zasmakowały nam tak bardzo, że jest to jeden z tych przepisów, do których od czasu do czasu z przyjemnością wracam. Warto jednak być cierpliwym i nie zrażać się, bo efekt końcowy jest tego wart. Udostępnij Zapisz Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Mleko nie może być zbyt gorące, a śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/05/01/langosze/