ZUPA KREM Z BATATÓW I CZARNEJ FASOLI

Zupy
23.04.2019 7:48
ZUPA KREM Z BATATÓW I CZARNEJ FASOLI

Print Recipe Pin Recipe Prep Time 15 mins Cook Time 25 mins Total Time 40 mins Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne można pominąć jak będzie dla dzieci 1/2 łyżeczki soli 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 cm imbiru starte 600 g batatow czyli ok 2 średniej wielkości 1 litr rosołku albo wywaru warzywnego 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli może być z puszki 3 łyżki soku z limonki trzeba próbować dodając garść liści kolendry Instructions Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zupa krem z batatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Aż pewnego dnia przeglądając książkę Naturalnie i zdrowo Sarah Britton wpadłam na przepis na zupę krem z batatów z dodatkiem fasoli i mleka kokosowego. Bataty pokroić w kostkę W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut). Zupa jest gęsta, lekko słodkawa dzięki batatom, delikatna co zawdzięcza dodatkowi mleka kokosowego, aczkolwiek podkręcona cayenne i zrównoważona kwaśnością z limonki. Przelać do garnka, dodać resztę fasoli, doprawić sokiem z limonki i solą jeżeli jest taka potrzeba.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/04/zupa-krem-z-batatow-i-czarnej-fasoli/