Mazurek chałwowo-orzechowy

Monika
Ciasta
19.04.2019 22:06
Mazurek chałwowo-orzechowy

składniki: kruche ciasto 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko nadzienie 200 g chałwy waniliowej 100 g orzechów włoskich 125 ml śmietanki 30 % ( pół szklanki) Można ewentualnie na brzegach wykonać jakieś zdobienia widelcem lub uformować jakieś małe kuleczki z ciasta. Całość wolno podgrzewać aby chałwa się rozpuściła, cały czas mieszać łyżką aby się nie przypaliło. Na dnie ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Ciastem wylepić foremkę 28x25, wylepić dno i uformować wyższy brzeg ok 1-1,5 cm. Wylepioną ciastem foremkę wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Orzechy zmielić, można na pył lub pozostawić malutkie kawałeczki, wedle uznania. Dodać pokrojone zimne masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach. Odstawić aby masa wystygła i stężała, mazurek nie musi być chłodzony w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2019/04/mazurek-chawowo-orzechowy.html