Żurek na wędzonce

Monika
Wielkanoc
19.04.2019 22:12
Żurek na wędzonce

składniki: 600 g wędzonych żeberek lub kości 1 cebula kawałek selera 1 duża marchewka 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego ok 2,5 l wody 1 kg obranych ziemniaków 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 0,5 l domowego zakwasu na żurek sól,pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% Do garnka włożyć wędzone kości. Ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru razem z warzywami, ewentualnie wywar można przecedzić aby pozbyć się przypraw. W międzyczasie obrać kości z mięska, marchewkę pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas, ilość wedle smaku, zależy jak kwaśny żurek lubimy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2019/04/zurek-na-wedzonce.html