Zupa pomidorowa z kluskami lanymi

Monika
Zupy
19.09.2018 23:27
Zupa pomidorowa z kluskami lanymi

Gęsta pomidorowa do tego pyszne kluseczki i czego chcieć więcej. składniki: zupa pomidorowa 1,3 kg mięsistych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sól cukier ok 1 l bulionu, u mnie drobiowy kluski lane 3 jajka 8-9 łyżek mąki szczypta soli Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kluseczki można lać bezpośrednio z garnuszka w którym zrobiliśmy ciasto albo nabierać porcję ciasta na łyżkę lub widelec aby swobodnie spływało na wrzątek. Jeśli damy za mąło mąki to ciasto będzie za rzadkie po prostu rozpłynie się w zupie i nie utworzą się nam kluseczki. Kluski lane od niedawna w mojej kuchni bo jeszcze nigdy nie robiłam ale tak bardzo mi się ich chciało więc kilka prób poczyniłam no i wyszły. U mnie sprawdza się proporcja ok 3 łyżek mąki z małym czubkiem na 1 średnie jajko. *Ciasto na kluski lane powinno być dosyć gęste ale swobodnie spływać z łyżki czy widelca. Kluski można ugotować od razu w zupie lub ugotować osobno w osolonym wrzątku. W międzyczasie przygotować ciasto na kluski lane*. Jeśli nie mamy wprawy najlepiej sobie zrobić próbę i wlać trochę ciasta na wrzątek i sprawdzić jakie kluseczki wychodzą. Można ciasto przełożyć też do foliowego woreczka i odciąć rożek i tak lać ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/09/zupa-pomidorowa-z-kluskami-lanymi.html