Lukier: - użyłam tym razem gotowego lukry klasycznego w torebce od D. Oetkera, tylko zamiast wody dodałam sok z cytryny - oczywiście można zrobić też zwykły lukier z cukru pudru i soku lub wody ale bałam się że nie będzie dobrze się trzymał. - trzecim sposobem na lukier jest, sparzenie jajka, oddzielenie żółtka od białka i powolne ucieranie białka wraz z cukrem pudrem aby uzyskać gęsty i trwały lukier (na 1 białko, około 200 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny) 1. oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: - 1 szkl mąki krupczatki - 1/2 szkl mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g masła - 1 całe jajko kl M + 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - 2 czubate łyżeczki kakao Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. a w gazowym w 200 stop przez 10-12 min. Ciasteczka studzimy na kratce. 3. Pieczemy w 180 stop przez 15-18 min (piek.