Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: - 35 g drożdży świeżych - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka mąki - 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka Na ciasto: - 500 g mąki typ 650 - 250 g mąki żytniej typ. 720 - 1 płaska łyżka soli - 3/4 szkl wody o temp pokojowej - 1/2 szkl mleka o temp. pokojowej - 3 łyżki oliwy Dodatki: - 3 łyżki lnu - 3 łyżki podprażonego słonecznika - 3 łyżki płatków owsianych - garść maku do obsypania po wierzchu 1. Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić zimną wodą aby wytworzyła się para która spowoduje że skórka będzie chrupiąca. Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić zimną wodą aby wytworzyła się para która spowoduje że skórka będzie chrupiąca. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź nie (na zdjęciu obydwie wersje) :) 5. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210-200 stop. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210-200 stop. Podczas wyrabiania dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :) Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi)