Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -150 g rodzynek -150ml ciemnego rumu -200g masła -4 jajka -150 g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -cukier wanilinowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej lukier -1/2 szklanki cukru pudru -3 łyżki rumu -do posypania płatki migdałów lub rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować na niskich obrotach miksera. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie namoczone rodzynki odsączyć na sicie umieszczonym nad miseczką, zachowując rum, który ścieknie do miseczki.