Babka marmurkowa

Wielkanoc
18.04.2019 19:03
Babka marmurkowa

Babę na co dzień lub wielkanocną, bo to tylko od Ciebie zależy kiedy ją upieczesz 🙂 Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – babka majonezowa – babka cytrynowa – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka piaskowa – farbowanie jajek barwnikami – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie: ok 1 h Składniki: – 300 g masła + masło do wysmarowania formy – 375 g mąki pszennej – 250 g cukru – 2 łyżeczki cukru waniliowego – 5 jajek rozmiar M – 3 łyżeczki proszku do pieczenia – 5 łyżek mleka – 20 g kakao – cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Przygotuj dużą formę na babę z kominem w środku lub dwie małe formy. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 50-60 minut w zależności od wielkości formy. 2/3 ciasta włóż do formy na babę. Ciasto wyjmuj z formy po lekkim wystudzeniu. Teraz za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić trochę mazai, zatapiając patyczek aby ciasta ciemne i jasne potworzyły swoje korytarze. Mam dziś dla ciebie prosty przepis na dwukolorową marmurkową babę. Do pozostałej 1/3 ciasta dodaj kakao i ponownie bardzo krótko zmiksuj do połączenia. Do masy dodawaj po jednym jajku i ucieraj je do połączenia i jeszcze chwilę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/babka-marmurkowa/