Żurek Wielkanocny

Agnieszka
Zupy
17.04.2019 8:26
Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny - 0,5 litra żuru (domowego lub gotowego) - 1,5 litra rosołu lub bulionu - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka - garść suszonych grzybów - 3 listki laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - czarny pieprz - sól (do smaku) - majeranek suszony - świeży chrzan - opcjonalnie 100 ml śmietany 30% Do garnka wlej bulion, dodaj czosnek, suszone grzyby, chrzan ze słoiczka, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól –zagotuj. Zakwas - 4 łyżki mąki żytniej lub żurkowej - 5 ząbków czosnku (nie obieracie go) - 500 ml zimnej wody - 4 suszone grzyby - 5 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - ½ łyżeczki soli Do glinianego naczynia wsyp mąkę oraz pozostałe składniki- zalej wodą. Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż roladę w takiej formie (cała musi być zanurzona) i gotuj przez około 20 minut. Biała kiełbasa z jajkiem - 500 g białej surowej kiełbasy - 4 jajka - majeranek Białą kiełbasę obierz ze skórki, włóż do miski dodaj majeranek -wymieszaj. Taki zakwas możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez około tygodnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2019/04/17/zurek-wielkanocny-2/