MAZUREK

Iwona

Wielkanoc

17.04.2019 19:16

MAZUREK

Składniki na ciasto o śred 24 cm: ciasto kruche: - 175 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np. 12 lub 18 % - 30 g cukru pudru nadzienie: - 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego polewa czekoladowa: - tabliczka białej czekolady - 2-3 łyżki śmietanki 30 % - wiórki/kawałki czekolady deserowej - jajeczka pudrowo czekoladowe 1. Połączenie dżemu z czekoladą jest idealne na mazurka, nie za słodkie takie w sam raz, na pewno Wam posmakuje. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, nadmiar odcinamy. Mazurek To mój pierwszy mazurek, okrągły bo blaszki jako takiej na mazurka nie posiadam, ale postanowiłam go przygotować i nie żałuje, pysznie smakuje :) Składniki na ciasto o śred 24 cm: ciasto kruche: Nadmiar ciasta zagniatamy i zaplatamy/zawijamy tworząc wieniec (jeśli obawiacie się że warkocz wokół ciasta się nie przyklei posmarujcie brzegi białkiem).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/04/mazurek.html