Wegański krem daktylowy Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia Składniki: 200 g daktyli 1 szklanka wrzątku szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Muszę przyznać, że daktyle podjadam sobie raz na jakiś czas, ale nie wpadłam na to, żeby zrobić z nich krem. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Przed blendowaniem upewniamy się, że daktyle nie mają resztek pestek. Owoce przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 wody, w której się moczyły. Krem możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku. Odstawiamy je na około 60 minut, aż zmiękną. Krem można wykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów.