Bazyliowa panna cotta z poziomkami

Agata
Desery
07.06.2016 10:26
Bazyliowa panna cotta z poziomkami

Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła bazyliowym smakiem. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną bazylię, zostawiając 2 łyżeczki na później. Do śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej bazylii i przelewamy do 4 foremek. Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Tym razem bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/bazyliowa-panna-cotta-z-poziomkami.html