– starte ogórki oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu. – reszta mięsa + cienka warstwa sosu. – posiekane jajka oprószone solą i pieprzem + cienka warstwa sosu. Na półmisku rozkładamy kolejno poszczególne warstwy przekładając je przygotowanym sosem: – warstwa ziemniaków, uformowana w owalny kształt, oprószona solą oraz pieprzem +cienka warstwa sosu. Ta na szczęście, naszym gościom i nam, smakowała:) 4 średniej wielkości ziemniaki 4-5 jajek 2 filety wędzone (u mnie z indyka) około 100-150g żółtego sera 4-6 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 mały majonez 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% sól, pieprz Udostępnij Zapisz Z takimi warstwowymi sałatkami zawsze jest jeden problem – nie ma ich jak spróbować przed podaniem;) Przy pierwszym przygotowaniu do samego końca jest więc niepewność, czy sałatka dobrze się komponuje i czy będzie gościom smakowała. – warstwa cebuli. – połowa mięsa + cienka warstwa sosu. Ogórki oraz ser ścieramy na tarce (ogórki na dużych oczkach, a ser na drobnych). Dodatkowo: połówki orzecha włoskiego zielona cebulka Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki).