Orecchiette z pomidorkami Jamiego Oliviera

Agnieszka
Makarony
26.03.2018 13:59
Orecchiette z pomidorkami Jamiego Oliviera

Poziom trudności: łatwy Liczna porcji: 2 Składniki: 200 g makaronu muszelki lub innego drobnego makaronu 500 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce 1 filecik anchois (opcjonalnie, ale dobrze jest go dodać) 4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki tartego parmezanu 1 suszona papryczka chili lub mała świeża Mały pęczek pietruszki drobno posiekany Nie tylko za to, że mają piękny kształt, ale także dlatego, że doskonale sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno. Krok 2 W międzyczasie umyj i przekrój pomidorki na połowy, włóż do głębokiej misy, dodaj 4 łyżki oliwy i parmezanu, skruszoną papryczkę chili, posiekaną paprykę i filecik anchois roztarty na pastę. Wymieszaj dokładnie i podawaj na ciepło lub, po ostygnięciu, na zimno. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Polecamy też inny przepis na błyskawiczny makaron orecchiette z groszkiem i chorizo Czas: 15 minut Możecie ją zjeść na zimno, ale pyszna jest też solidnie podgrzana. Jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-orecchiette-z-pomidorkami-jamiego-oliviera/