Składniki spód 100 g ciasteczek Oreo 2 łyżki oliwy pomarańczowej (lub zwykłej) masa serowa 500 g twarogu tłustego 250 g twarogu półtłustego 200 g serka mascarpone 3 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki olejku pomarańczowego ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 szklanka cukru 4 jajka 1 żóltko creme brûlée 3 żółtka 150 g serka mascarpone 3-4 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii skorupka cukrowa 5 łyżek cukru Kiedy przepis był dopracowany, ja zrezygnowałam i odłożyłam pieczenie sernika w tej francuskiej wersji na później… Ale zawzięłam się i po prostu pewnego dnia, tak ot tak, zabrałam się za jego przygotowanie. Kilka razy zmieniałam przepis, przygotowywałam prawdziwy francuski, klasyczny creme brulee, aby mieć pewność, że w serniku też się sprawdzi.