Składniki (na 5 porcji) 150g świeżych kurek 1 cebula 1 czerwona papryka 1 szklanka zielonego groszku 3 kabanosy pepperoni 170-200g ryżu arborio 1 łyżeczka kolendry w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego tymianku sól, pieprz (do smaku) 3/4 szklanki śmietanki kremówki 100g tartego parmezanu świeża natka pietruszki oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki masła Wykonanie Na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp wcześniej przepłukany wodą i odsączony na sicie ryż arborio, smaż kilka minut, następnie podlej wodą i duś pod przykryciem przez 8-10 minut. Przyrządzam je, kiedy z jednej strony mam mało czasu na gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku. Wspólne rozmowy przy nakrytym, choćby najmniejszym stole, z dobrym, domowym jedzeniem, to wspaniałe chwile, a poczucie gości, że są dla nas ważni jest niczym ta wisienka na torcie. Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzuć oczyszczone kurki i pokrojone drobno kabanosy, smaż kilka minut na dużym ogniu. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Paprykę pokrój na małe kawałki, dorzuć do ryżu razem z groszkiem. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj kurki z kiełbaską, dopraw gałką, kolendrą, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. W risotto rozsmakowałam się zaledwie kilka lat temu. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni.